Карьера. Знания. Технологии.

тел. +38 093 386 02 36

Корзина пуста
Трави на кухні: застосування трав в кулінарії і їх смакові поєднання
26.07.2022

Кулінарні трави та спеції — їстівні частини рослин, які традиційно додаються до страв та напоїв. Одні їх не використовують, інші зосвім не уявляють без них приготування їжі.

Основна цінність трав та спецій – це надання їжі смаку, аромату, зовнішнього вигляду. 

Ми розібралися, в чому користь кулінарних спецій та трав та як краще їх вживати.

 

Розмарин

Відрізняється характерним смаком, який ідеально розкриває себе у м'ясних та овочевих стравах. Якщо ви готуєте м'ясо на грилі, спочатку підсушіть кілька гілочок розмарину. Вони дадуть аромат та пікантність.

розмарин

Орегано

ще одна трава, яка ідеально підходить для страв з м'яса та птиці. Особливо добре поєднується з куркою та індичкою. Орегано також активно використовують у середземноморській кухні: додають у пасту, піцу, паштети та соуси. Сміливо поєднуйте цю траву з іншими: наприклад, з усіма видами перцю, майораном, базиліком.

орегано

М'ята

Особливий аромат м'яти, який ні з чим неможливо сплутати, чудово розкриває себе у різних стравах. М'ята вдало доповнює овочі, м'ясо, птицю, рибу та навіть фрукти. Її можна використовувати як у свіжому вигляді, так і у складі різноманітних соусів. М'ята покращує роботу травної системи та чудово заспокоює, знімаючи нервову напругу та стрес.

м'ята

Базилік

Це благородна трава. Існує кілька її видів, і всі вони однаково добре розкривають себе в кулінарії, але є помітні відмінності. Наприклад, опаловий базилік відрізняється насиченим і трохи "грубим" смаком, що робить його незамінною травою для кавказької кухні. А от зелений базилік м'якший — він чудово поєднується з птицею, овочами та іншими "легкими" інгредієнтами.

базилік

Чебрець

Ідеально вписується у французьку кухню. Він чудово поєднується як з легкими стравами та десертами, так і з більш насиченими та поживними варіантами їжі: конфі, гратен. А ще чебрець підходить для приготування солінь. Хочете урізноманітнити звичний смак цієї трави? Сміливо поєднуйте його з петрушкою, селерою та чорним перцем.

чебрець

Тархун (або естрагон)

Можна сміливо поєднувати з різними категоріями продуктів. Ця трава доповнить легкість овочів та соковитість м'яса і птиці, ненав'язливо підкреслить особливість риби. Додайте тархун до цукіні, томатів, цвітної капусти, стручкової квасолі, картоплі, баранини або курки. А ще сміливо міксуйте траву з лимонним соком часником, кропом, петрушкою, шнітт-цибулею.

естрагон або тархун

Кінза

Пряна трава чудово розкриває себе в м'ясних стравах, особливо якщо йдеться про кавказьку кухню. Кінза - це невід'ємна частина різних соусів, які подають до столу, щоб посилити смак м'яса. А ще кінза славиться корисними властивостями: покращує травлення, стимулює апетит та чинить на організм протизапальний ефект.

кінза

Шавлія

Як використовувати в кулінарії шавлію? Його специфічний аромат не терпить напівтонів та слабких "сусідів". При цьому шавлія — не найкращий вибір для м'яса. Траву можна додавати в незначних кількостях у маринади та соуси. Корисний лайфхак: додайте шавлію в масло, на якому обсмажуватимете рибу, і отримаєте ідеальний смак і аромат вашої страви.

шавлія

Шнітт-цибуля

Шнітт-цибуля відрізняється ніжним, ненав'язливим смаком. Він ідеально розкриває себе у стравах з картоплі та квасолі, в омлетах та закусках (наприклад, на основі сиру). Шнітт-цибуля стане для цих страв ідеальним ароматизатором і чудовою смаковою добавкою, при цьому не перетягуючи надто багато уваги на себе. Але не варто додавати його до молодих овочів та страв на їх основі.

шнітт-цибуля

Петрушка

Не варто забувати і про дивовижну петрушку. Це не лише смачна, а й дуже корисна трава. У її складі у великих кількостях міститься вітаміни С та А, залізо, калій, магній. Додайте петрушку до страв з овочів, м'яса та риби. Причому петрушка однаково прикрасить як свіжі, і тушковані овочі. Приємний бонус: при тривалій термічній обробці петрушка практично не втрачає свої корисні властивості та смакові якості.

петрушка

Кріп

Солодкий приємний смак, можна використовувати в необмеженій кількості. Відмінно підходить до риби, використовується у салатах, у соусах. Ідеальне поєднання: лосось та кріп. Також він підходить до скумбрії, оселедця, тунця, бобів та зеленої квасолі, до картопляних салатів. Виходить особливо смачно, якщо при варінні риби чи картоплі додати у воду пару гілочок кропу. 

кріп

Експериментуйте з різними смаками та поєднаннями, але дотримуйтесь міри у кількості трав та спецій. 

Вам сподобалася стаття? Ще більше корисної інформації ви можете знайти на сторінках наших соціальних мереж Facebook и Instagram